Säätytalon hallitusneuvottelut on saatu vihdoin kunnolla vauhtiin ja samalla on paljastunut, miten tiukasti kokoomus neuvottelujen asetelmia pitää näpeissään. Kokoomuksen hallussa ovat niin keskeisten pöytien puheenjohtajuudet kuin pohjapaperien valmistelu.

Ensimerkit kokoomuksen dominoivasta asemasta kävivät ilmi, kun reformipöytien eli niin sanottujen pääneuvottelupöytien vetäjät nimitettiin keskiviikkona.

Listalta ilmeni, että kokoomus johtaa jokaista kahdeksaa pääpöytää. Tilanne poikkeaa selvästi vuoden 2019 hallitusneuvotteluista, jolloin pääpöytien vetovastuut oli jaettu kahden suurimman puolueen eli SDP:n ja keskustan välillä.

Hallitusneuvotteluissa edetään niin, että kussakin pääpöydässä käydään pohjapaperista lähetekeskustelua. Lähetekeskustelun jälkeen nimenomaan puheenjohtajan johdolla tehdään korjatut versiot seuraavaan käsittelyyn.

Neuvottelujen etenemisen ja puolueiden tavoitteiden edistämisen kannalta onkin oleellista, keiden käsien kautta niin pohjapaperit kuin niihin tehtävät muutokset kulkevat.

Molemmat ovat nyt kokoomuksen vetovastuulla, sillä myös neuvottelujen lähtökohtana käytettävät pohjapaperit on valmisteltu kokoomuksen kabineteissa kuluneen kevään aikana.

Pääpöytien päästyä riittävän pitkälle neuvotteluissa, siirrytään jaostoihin eli alapöytiin jatkamaan neuvotteluja. Vaikka jaostoissa vetovastuuta on jaettu myös muille kuin kokoomuksen neuvottelijoille, niin pohjapaperit tulevat pääpöydistä.

Seitsemän jaoston vetovastuu on perussuomalaisilla ja viiden kokoomuksella. RKP:lla ja KD:lla on molemmilla vetovastuu kahdesta jaostosta.

Kokoomuksen tiukka ote neuvottelujen ruorista ei ole herättänyt kritiikkiä muissa puolueissa. Säätytalolla olevista puolueista lähinnä perussuomalaisilla olisi vaalituloksen perusteella mahdollisuus haastaa kokoomuksen määräävää asemaa.

Jostain syystä asetelma on sopinut perussuomalaisille ilman mutinoita. Syitä voi arvailla. Yksi mahdollinen tekijä taustalla on se, että puolue on ollut mukana hallitusneuvotteluissa vain kerran aikaisemmin vuonna 2015, kun Juha Sipilän (kesk) hallitusta kasattiin. Näin ollen kokemukset neuvotteluista ovat huomattavasti ohuemmat kuin muilla.

Muista puolueista etenkään RKP:lle on tuskin mikään ongelma, jos suurin vetovastuu neuvotteluista on nimenomaan kokoomuksella eikä perussuomalaisilla. Jos RKP:n ja perussuomalaisten väliset riitakysymykset saadaan kokoomuksen rustaamissa pohjapapereissa kierrettyä, on moni vääntö vältetty.

Kun työskentely eri pöydissä pääsee kunnolla vauhtiin, alkaa kokonaisuus hiljalleen valjeta kaikille osapuolille. Silloin neuvottelutaidot todella mitataan.