Kaupan perusmaito säilyi ennen viikon verran. Nyt joillakin kylmähyllyn maidoilla on Parasta ennen -päivään peräti kuukausi. Voiko viikkoja säilyvää maitoa kutsua enää tuoretuotteeksi?
Taulukossa näkyvät vain litran tölkit. Pienissä pakkauksissa pitkät päiväykset ovat vielä yleisempiä.
Kylmähyllyn maidoille saadaan lisää hyllyikää eri keinoilla:
- Taulukon yli kaksi viikkoa säilyvät maidot on korkeapastöroitu. Se tarkoittaa lämpökäsittelyä 100-135 asteessa.
- Poikkeuksena on Juustoportti, joka pastöroi maidot tavallisessa lämpötilassa eli 72-75 asteessa. Juustoportilla on uutta tekniikkaa ja "ultrapuhdas" pakkauslinjasto, joilla se saa päiväykseen 19 vuorokautta.
- Myös pakkauskartonki vaikuttaa maitojen säilyvyyteen.
Parasta ennen -päivä ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää. Avaamattomana maito voi hyvin säilyä pidempäänkin.
Avattuina maidot säilyvät varmuudella vain 3-4 päivää, vaikka Parasta ennen -päivään olisi pitkäänkin. Omiin aisteihin kannattaa luottaa.