Unel­mien asian­tun­ti­ja­työ ei tuonut Anu Ro­sen­ber­gil­le onnea: "Olin 40-vuo­tias ja söin sy­dän­lääk­kei­tä" – Lopulta hän löysi kut­su­muk­sen­sa sau­na­te­ra­peut­ti­na

Seitsemän vuotta sitten Anu Rosenbergilla oli periaatteessa kaikki hyvin. Oli unelmien työpaikka asiantuntijatehtävissä, perhe ja talo.

Ennen opiskeluaan saunaterapeutiksi Anu Rosenberg kouluttautui metsuriksi ja luonnonvaratuottajaksi. – Hyvinvoinnin ja luonnon yhdistäminen vetää minua puoleensa.
Ennen opiskeluaan saunaterapeutiksi Anu Rosenberg kouluttautui metsuriksi ja luonnonvaratuottajaksi. – Hyvinvoinnin ja luonnon yhdistäminen vetää minua puoleensa.
Kuva: Kati Valjus

Seitsemän vuotta sitten Anu Rosenbergilla oli periaatteessa kaikki hyvin. Oli unelmien työpaikka asiantuntijatehtävissä, perhe ja talo.

– Sitten oli myös valtavat terveysongelmat, migreeni, uniongelmat ja sydänongelmat. Olin 40-vuotias ja söin sydänlääkkeitä. Heräsin öisin tukehtumisen tunteeseen, Rosenberg muistelee kriisin vuotta.

Eikä siinä kaikki. Myös avioliitto oli kriisissä. Takana oli useampi keskenmeno.

– Löysin netistä tietoa saunaterapiasta. Sauna on aina ollut minulle rauhoittumisen paikka. Saunaterapiassa opiskellaan vanhoja saunaperinteitä ja saunahoitoja. Rinnalla kulkevat terveellinen ruokavalio ja lisäravinneoppi. Lähdin opiskelemaan. Kävin opintojen aikana valtavaa itsetutkiskelua ja ymmärsin, että olen porskuttanut eteenpäin kuuntelematta kehoani, Rosenberg muistelee.

Paluuta entiseen ei ollut, ja Rosenberg jätti työnsä talousasiantuntijana. Hän alkoi tehdä saunahoitoja pienimuotoisesti kotinsa yhteydessä olevassa saunatilassa.

– Oli selvää, että halusin tehdä tätä loppuikäni. Talousihmisen näkökulmasta katsottuna pienimuotoisella, yksilöhoitoihin pohjautuvalla yritystoiminnalla ei kuitenkaan eläisi.

Kun Anu Rosenberg jätti työnsä talousasiantuntijana, hän alkoi aluksi tehdä pienimuotoisia hoitoja kotinsa saunatilassa.
Kun Anu Rosenberg jätti työnsä talousasiantuntijana, hän alkoi aluksi tehdä pienimuotoisia hoitoja kotinsa saunatilassa.
Kuva: Kati Valjus

Sattumoisin Business Oulussa alkoi samoihin aikoihin saunayrittäjille suunnattu Löylyttämö-ohjelma, jossa Rosenbergille syntyi idea 16 hengen saunajurtasta.

– Se on luonnossa tapahtuva saunaelämys. Siirrettävään telttaan mahtuu isompikin porukka kerrallaan. Sain siihen Leader-tukea ja kaikki oli valmiina yritystoiminnan käynnistämiseen. Sitten tein positiivisen raskaustestin, Rosenberg hymyilee.

Keskenmenoriskin vuoksi piti ottaa rauhallisesti, eikä 16 hengen teltan ja kiukaan siirtely varsinaisesti ollut tuohon hetkeen sopivaa hommaa. Rosenberg sai kuopuksensa 42-vuotiaana.

– Äitiyslomalla kehittelin omaa luonnonkosmetiikka-saunahoitosarjaani ja mietin, mille seuraavaksi alkaisin. Sen tiesin, että sauna liittyisi tulevaisuuden suunnitelmiini.

Kolme viikkoa ennen kevään koronasulkua Rosenberg avasi saunan Voimala 1889:n yhteyteen, Kasarminkadulle, järjestääkseen saunaelämyksiä porukoille ja saunahoitoja yksittäisille asiakkaille.

– Resilienssistä puhutaan tätä nykyä paljon, ja koen, että itselläni se on aika hyvä. Teen yleensä tilannekatsauksen ilman sen suurempaa paniikkia ja mietin sitten, miten jatkossa toimitaan. Jäin pojan kanssa kotiin, koska suositus oli, ettei päiväkoti-ikäisiä vietäisi hoitoon. Lapsen päiväunien aikaan pystyin tekemään suunnitelmia yritystoiminnan varalle.

Nyt sauna on taas auki. Asiakkaiden palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Selvästi tällaiselle on tilausta. Ihmiset tulevat hoitoihin, viettämään hääpäivää, hakemaan saunaelämystä pienellä porukalla, hemmottelemaan itseään.

Saunalla on myös yleiset saunavuorot keskiviikkoiltaisin, naisille kaksi tuntia ja miehille toiset kaksi.

– Voimalan puolella on silloin jamit ja sieltä voi hakea juotavaa ja pizzaa. Ihmiset ovat ottaneet yleisen saunavuoron hyvin vastaan. Kaikilla ei ole saunaa kotona, ja onhan porukalla saunominen erilainen elämys.

Rosenbergilla on tekeillä saunapaketteja myös turisteille.

Mihin saunomisen hyväätekevä vaikutus sitten perustuu?

– Saunominen on kokonaisvaltainen juttu. Se tarjoaa pysähtymisen ja läsnäolon paikan. Monet tämän hetken trendijutut voi liittää saunaan: itsensä kuuntelu, mediaatio, kehopositiivisuus, Rosenberg luettelee.

Rosenbergin mukaan olemme tottuneet siihen, että kauhomme mielihyvää maailman laidoilta ylisuorittamalla.

– Menin itsekin siihen ansaan, että ajattelin, että jos teen tiettyjä asioita niin minua ihaillaan. Pahimmassa tapauksessa olisin menettänyt avioliittoni ja terveyteni, jos en olisi osannut pysähtyä.

fakta

Anu Rosenberg

Saunottaja, yrittäjä yrityksessään Luonnokas.

Syntynyt Helsingissä vuonna 1974.

Perhe: mies, koira ja 21- ja 3-vuotiaat lapset.

Harrastukset: metsästys, luonnossa liikkuminen. Uusimpana harrastuksena burleski.

Oma, saunahoitoihin suunniteltu luonnonkosmetiikkasarja.

Muistutus itselle ja asiakkaille: ”Saunassa kaikki ovat tasavertaisia.”