Mysteerimies osti perinteikkään kylpylähotellin – ja sitten alkoi tapahtua

Saarijärvellä sijaitsevan kylpylähotellin surkea kohtalo ihmetyttää ja suututtaa paikallisia.

Saarijärven hotellikylpyläkaupassa pieleen meni kaikki.

Saarijärven Summassaaren kylpylähotellilla on yli 50-vuotinen historia. Se sijaitsee kauniilla virkistysalueella saaressa. Rantasipin ja itse Kekkosen aikanaan avaama, menneistä ajoista muistuttava korpihotelli kestitsi paljon länsi- ja itäsaksalaisia turisteja.

Paikalla on ollut iso merkitys Saarijärvellä majoituspaikkana, työllistäjänä sekä Veikkaus-varoin tuettujen kuntoutuslomien tarjoajana.

Summassaari sijaitsee Saarijärven Summasjärvessä.

Vuosi sitten kesällä entinen omistaja Solaris-lomat ry laittoi Summassaaren myyntiin. Kyseessä on yhdistys, joka tarjoaa täysihoitolomia vähävaraisille ihmisille.

Summassaarelle haluttiin uusi omistaja, joka saisi liiketoiminnan kannattavaksi. Summassaari käsittää hotellin ja ravintolan, kylpylärakennuksen uima-altaineen ja hoitotiloineen sekä 23 lomamökkiä. Paikka on rapistunut pahasti.

31. maaliskuuta, koronan jo iskettyä Suomeen, hotelli vaihtoikin omistajaa vähin äänin.

Ilo uudesta omistajasta, suurista suunnitelmista ja luvatuista remonttirahoista jäi lyhyeksi.

Erikoinen liikemies

Uusi omistaja Jari Niemi, 62, saapui paikalle jo viime talvena ja asui Summassaaressa pitkiä aikoja. Henkilökunnalle hän ei esitellyt itseään, vaan moni luuli Niemeä alussa jonkinlaiseksi konsultiksi.

Taloussanomat on haastatellut tapauksesta kahdeksaa henkilöä. He ovat Niemi itse, hotellin entistä henkilökuntaa, kaupungin edustajia, kyläaktiivi sekä myyjän ja välittäjän edustaja ja konkurssipesän selvittäjä.

Hotellilla alkoi vierailla urakoitsijoita ja suunnittelijoita, muun muassa maalämpöä sekä ikkuna- ja allasremontteja ja asfaltointeja varten.

Niemellä oli suuret puheet, mutta oikeastaan mitään ei tapahtunut, eräs hotellin työntekijä kertoi. Toinenkin kertoo, että ensivaikutelman perusteella puheiden ja tekojen ristiriita oli suuri.

Kauppaan kuului, että Niemi maksaa alkuvuoden laskuja ja siirtää henkilöstön vanhoina työntekijöinä uuteen firmaan. Edellisvuoden lomarahatkin siirtyivät kaupan mukana.

Toukokuussa hänen kerrottiin ilmoittaneen vaikeuksista saada rahaa laskujen maksamista varten. Sitten Niemi hävisi paikalta viikoiksi.

Niemi vahvistaa rahoitusvaikeudet ja viittaa ongelmien syyksi yksinomaan koronatilanteen.

Eräänä perjantaina hotellin sähköt uhkasivat jo katketa. Sitten tilille ilmestyi rahaa, ja kiireisimmät laskut saatiin maksettua.

Niemi ei ole toiminut hotellialalla ja pysytteli taustalla. Hän mielsi roolinsa sijoittajaksi, joka jättää operatiivisen toiminnan hotellijohdolle. Niemi käyttäytyi ystävällisesti, mutta oli usein tavoittamattomissa eikä puhutellut henkilöstöä koskaan.

– Sanoin heille, että heillä on valtuudet toimia. Ei tarvitse olla kalifina kalifin paikalla, näillä sanoilla, Niemi kuvaa rooliaan omistajana.

Hän jätti esittelytapaamiset ja kontaktoinnit henkilökunnalle. Niemen bisnestaustaa ei kukaan tunne. Niemestä ei löydy tietoja lukuun ottamatta yhteyttä seinäjokelaiseen pöytälaatikkoyritykseen, jonka toimialaksi on merkitty viljelytoiminta sekä virolaisfirmaan. Virossa oleileva Niemi puhuu myös ainakin venäjää ja viroa.

Hän käyttää muun muassa ilmaissähköposteja, mitä hänen kanssaan asioineet pitivät erikoisena hotellin ostaneelta liikemieheltä, joka puhui mittavista investoinneista.

Päärakennus ravintoloineen on paremmassa kunnossa kunnossa kuin kylpylä.

Kesäkuun alussa hotellin johtaja turhautui kassan kuivumiseen ja riitaantui Niemen kanssa. Lomautuksen päätyttyä hän ei enää palannut töihin.

Ennen juhannusta Niemi poistui paikalta jälleen eikä enää ilmestynyt takaisin. Samaan aikaan Yle uutisoi yhä, kuinka Summassaaressa puhaltavat uudet tuulet ja että uusi omistaja haluaa matkailijoita myös Keski-Euroopasta.

Kesäkuussa Niemi sai hotellilleen Business Finlandin kehitysrahoitusta 10 000 euroa aikana, jolloin hotelli oli jo aivan kaaoksessa.

Paikalle jäi ryhmä albanialaisia remonttimiehiä tekemään ravintolalattiaa. Urakkaa hoidettiin elekielellä. Lattialaatat tulivat paketissa, joka oli osoitettu ”Hotelli Suomaniemelle”.

Vielä heinäkuussa henkilöstö oletti, että hotelli aukeaa 3. päivänä elokuuta. Silloin oli tulossa kuntoutujia tuetuille lomille. Syksylle ja ensi vuodelle oli jo sovittuna uusia kuntoutuskursseja, joita oli kasautunut kevään peruuntumisten takia.

Konkurssi iskee

Heinäkuun lopussa – kotimaan matkailubuumin aikoihin – henkilöstö luki sanomalehti Keskisuomalaisen uutisen, joka kertoi että Niemi on hakenut Summassaaren konkurssiin.

Summasaarta pyörittävä Saarijärven Kylpylä Oy oli ajautunut taloudelliseen tilaan, jossa toiminnan jatkaminen ei ollut taloudellisesti mahdollista.

Hotellikylpylä on ollut tyhjillään keväästä syksyyn.

Tarvaalan kyläyhdistys teki poliisille esitutkintapyynnön kaupoista. Siinä todettiin muun muassa, että Solaris-lomien ”ilmeisen heikolla harkintakyvyllä” tehty kauppa yhdessä Niemen toiminnan kanssa ajoi hotellin lähes 30 työntekijää työttömiksi.

Syyskuun 1. päivänä poliisi ilmoitti, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Niemi sanoo nyt, ettei konkurssi voinut koronatilanteen takia tulla kenellekään yllätyksenä. Hän sanoo ilmoittaneensa konkurssista hotellille.

Poikkeuslaista kerrottiin jo 16. maaliskuuta. Olit hotelliin tutustunut pitkään ja tiesit heikot kannattavuusluvut.

– Siitä minulla ei ollut vielä [silloin] mitään tietoa, että se [hotelli] pitää sulkea. En voi muuta kuin pahoitella. Koronan takia ainoa mahdollisuus oli lopettaa toiminta.

– Tiesin, että näin oli [toiminta ollut kannattamatonta] aiemmin ja sitä varten oli järjestelmä, josta oli tulossa keskieurooppalaisia matkailijoita niin, että tilanne olisi voitu muuttaa joksikin muuksi.

Niemi itse on pesänsä suurin velkoja

Konkurssi koskee Saarijärven Kylpylä Oy:tä, joka omistaa kiinteistön ja bisneksen. Kaupan mukana siirtyi myös Sammunranta Oy, joka omistaa maat eli maisemallisesti arvokkaan virkistysalueen.

Konkurssi ei koske Sammunrantaa, joka jää siten Niemelle. Sitä hän ei kerro, paljonko kauppasumma oli tai aikooko hän pitää tontin vai myydä sen.

Hotelli on viime vuosina tuottanut tappiota noin 200 000–300 000 euroa. Erittäin isot energiakustannukset rasittavat liiketoimintaa. Liikevaihto on ollut runsaan parin miljoonan euron luokkaa.

Konkurssipesää hoitava asianajaja Ari Kuukka sanoo, että pesässä on velkaa alustavan arvion mukaan 300 000–500 000 euroa.

Niemi on itse pesän suurin velkoja. Kuukka sanoo, ettei kuvio sinänsä ole poikkeuksellinen, vaan voi syntyä, jos omistaja rahoittaa omaa yritystään ja muuttuu näin juridisesti velkojaksi.

Kuukka arvioi, että mahdollisella uudella omistajalla olisi edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaan. Hän ei ota kantaa konkurssin perusteisiin, mutta vahvistaa, että siihen hakeuduttiin suoraviivaisesti suhteessa omistusajan lyhyyteen ja velkoihin.

– Toiminnan edellytyksiä vielä oli, koska eihän siellä ollut mitään perintätoimia miltään taholta tai ulkopuolisten tekemiä konkurssihakemuksia.

”Tämä näyttää niin rumalle”

Vasemmistoon kytkeytyvä Solaris-lomat on ollut aiemmin julkisuudessa. Se on saanut Veikkauksen tukivaroja vuodesta 2017 lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Viime vuonna sosiaali- ja terveysministeriö päätti periä takaisin kymmenen prosenttia, 254 000 euroa, vuoden 2017 avustussummasta virheellisen kilpailutuksen takia. Asiasta uutisoi ensin Talouselämä.

Viime joulukuussa maksuun meni osa takaisin perittävistä rahoista, mikä heikensi yhdistyksen kassaa.

– Miten Solaris-lomat voi noin vain myydä hotellibisneksen ja henkilöstön vanhoina työntekijöinä jollekin, jolla ei ole mitään kokemusta hotellibisneksestä? esitutkintapyynnön tehneen kyläyhdistyksen sihteeri Anna-Maija Koskenlahti ihmettelee.

– Tämä näyttää niin rumalle. Tuntuu, että tällaiseen maaseutupaikkaan voidaan vaan tulla ja viilata meitä linssiin, ja lähdetään sanomatta edes heippoja.

Solaris-lomien toiminnanjohtaja Aino Majava painottaa, että Summassaaren tapaiset korpikylpylät eivät ole erityisen kannattavia ja tämän myös paikalliset tietävät. Yhdistyksen puolelta oli vahva toive ja usko kuitenkin siihen, että uusissa käsissä toiminta jatkuu.

Solaris-lomienkin asiakkaita oli määrä tulla uuden omistajan avaamaan Summassaareen. Heille jouduttiin etsimään toiset paikat parin viikon varoitusajalla.

– Toki nyt olemme pettyneitä tilanteeseen, siellä oli meidän vanhoja työkavereita.

Majava sanoo, että korjausvelkaa oli niin paljon, että remontti olisi ollut jo miljoonaluokkaa. Koska kyseessä on yleishyödyllinen yhdistys, se ei voinut saada sijoittajarahaa ja paikka oli pakko panna myyntiin.

Mistä Niemi sitten löytyi?

Solaris-lomat ja Niemen yhytti kansainvälinen kiinteistö- ja yrityskauppavälittäjä.

Majava sanoo, että sekä välittäjä että pankki ovat tarkistaneet myös ostajan taustat. Kun kauppaa oli hoitamassa sekä tunnettu välittäjä, tilintarkastusyhtiö että pankki, yhdistys uskoi hyvään lopputulokseen.

Niemen taustasta ei ole löytynyt viitteitä laittomuuksista, mutta tapa toimia ja hotellin nopea alasajo ovat olleet omiaan synnyttämään huhuja ja epäilyjä.

Niemi kertoo harjoittaneensa liiketoimintaa ”välitysalalla”.

Onko sinulla virolaisia ja venäläisiä kumppaneita, voisitko vähän valottaa?

– Miksi pitäisi valottaa? Olen tehnyt kansainvälistä kauppaa koko elämäni. That´s it. Jos joku pitää minua mysteerimiehenä niin saa ihan rauhassa pitää. En voi sille mitään, en halua julkisuudessa puhua asioistani. En ole rikollisessa toiminnassa mukana.

Oliko sinulla näin isoon liiketoimintaan ja remontteihin omaa tai muuta rahoitusta, joka nimenomaan koronan takia tyrehtyi? Näistä puhuttiin kuitenkin koko kesän ajan?

– Rahoitusjärjestelmä vaikeutui, koska tuli koronajärjestelmä, vuosi kaksi eteenpäin.

Mistä rahoitus oli tulossa, Niemi ei kerro, koska se on liikesalaisuus.

Niemi huomauttaa, että jos asiasta halutaan negatiivinen juttu, niin sille hän ei voi mitään.

Mutta onhan tämä vakava asia, kun tässä meni työt kaikilta ihmisiltä.

– En ota kantaa henkilökunnan järjestelmiin, mutta tuosta negatiivisuudesta, et ole kysynyt yhtään positiivista asiaa.

No kerro jokin positiivinen asia tästä.

– No jos koronatilanne loppuu, niin joku joka sinne tulee hotellia pitämään, saa sinne varmaan joskus asiakkaita.

Onko mitään mitä näin jälkikäteen kadut?

– Mitä olisi pitänyt jättää tekemättä? Ostaa se hotelli. Se oli virhe siihen aikaan ostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?