Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kodinhoitajien palkkaaminen toi miljoonasäästöt – lasten huostaanototkin vähentyivät

Roima satsaus ennaltaehkäisyyn on tuonut jättisäästöt Mäntsälässä ja Pornaisissa. Kodinhoitajien palkkaaminen on johtanut muun muassa lasten huostaanottojen vähenemiseen.

Kodinhoitaja leikkii pikkulasten kanssa.
Eija Halla aloitti kodinhoitajana viitisen vuotta sitten ja oli ensimmäinen lajissaan Mäntsälässä. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Outi Pukkila

Miljoona poikineen on säästynyt sen jälkeen, kun Mäntsälä ja Pornainen päättivät oikeasti uskoa ennaltaehkäisyyn sosiaali- ja terveydenhuollossa. Resepti esimerkiksi perheiden parissa tehtävässä työssä on ollut yksinkertainen.

– Kun aikuiset voivat hyvin, voivat lapsetkin, tokaisee perusturvajohtaja Eija Rintala.

Meillä ei odoteta, että perheiden ongelmat kärjistyvät.

Puheenjohtaja Eija Liljavirta

Perheiden avuksi on tarjolla muun muassa kodinhoitajia. Sellaisen saavat hätiin alle vuoden vanhan lapsen vanhemmat tarpeen, jos neuvolassa niin arvioidaan.

– Perheelle tarjotaan kodinhoitajan apua, kun vanhemmat väsyvät. Sillä voidaan ehkäistä varsinaista uupumista, tuumaa kodinhoitaja Eija Halla.

Nainen lapsi sylissä
Maaret Tölli kuopuksensa kanssa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Varhaiselle puuttumisella huoliin ja murheisiin pyritään estämään ongelmien kasautuminen.

– Tärkeintä on leikkiä lasten kanssa, mutta lisäksi teen kaikkea mitä tarvitaan. Siivoan, tiskaan, pyykkään, mitä ikinä tarvitaan, kuvaa Halla.

Töllin perheessä Halla aloitti työt reilu vuosi sitten. Tuloillaan oli perheen kuudes vauva. Lapsista nuorin on nyt vuoden ja vanhin kahdeksan.

– Olemme suurenmoisen kiitollisia siitä, että olemme saaneet apua. Helpottaa kovasti kun ei tarvitse lähteä terveysasemalle tai vaikka puheterapiaan kaikki kainalossa. Monesti kutsussakin sanotaan, ettei tutkimuksiin saisi ottaa sisaruksia mukaan, selvittää Maaret Tölli.

Hän kertoo, jossain vaiheessa olleensa niin väsynyt, että yritti ottaa perunoita kiehuvasta kattilasta paljain sormin.

Itä, äiti ja viisi lasta
Kodinhoitaja on käynyt Töllin perheessä reilun vuoden ajan auttamassa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Perhetyön keskiössä ovat Mäntsälän ja Pornaisten alueilla neuvolat. Koko perhe on asiakkaana, ja terveydenhoitaja kutsuu tarvittaessa muita ammattilaisia apuun.

– Meillä ei odoteta, että perheiden ongelmat kärjistyvät ennen kuin apua tarjotaan. Meillä mennään perheen arkeen mukaan heti alkuvaiheessa, kun perhe alkaa väsyä tai on muuta vastaavaa, kuvaa perusturvalautakunnan puheenjohtaja Eija Liljavirta (kok.).

Kun aikuiset voivat hyvin, voivat lapsetkin.

Perusturvajohtaja Eija Rintala

Myös koulut ja nuorisotyö on tiiviissä yhteistyössä sosiaalipuolen kanssa.

Harvassa kunnassa on uskallettu oikeasti satsata ennaltaehkäisyyn. Pikemmin hankkeet ovat jääneet ajatusten tasolle. Syynä on yleensä ollut se, ettei ennaltaehkäisyn tuottamaa tulosta näe budjettikaudessa eikä kahdessa.

– Meillä on onnistuttu hoitamaan asiat paremmin pienemmällä rahalla. Lastensuojelumenot ovat alun nousun jälkeen kääntyneet rajuun laskuun ja putosivat vuodessa viidenneksellä, kehaisee perusturvajohtaja Eija Rintala.

Nainen Mäntsälän kunnantalon pihalla.
Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Eija Liljavirta (kok.) pohtii heikentääkö sote-uudistus ennaltaehkäisevää työtä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Mäntsälän ja Pornaisten sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö on tuonut miljoonien säästöt. Kulut ovat olleet liki yhdeksän prosenttia pienemmät kuin muissa keskisuurissa kunnissa.

Kuntaliitto on useana vuotena verrannut 19 kaupungin, kunnan ja alueen tehokkuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa toisiinsa, ja Mäntsälän ja Pornaisten yhteisalue on keikkunut kaiken aikaa kärjessä.

– Me olemme onnistuneet toimimaan tehokkaasti ja saaneet kustannussäästöjä. Sotessa saatamme joutua maksajiksi ja silloin ei tiedä, mitä meidän nykypalveluillemme tapahtuu, huokaa Liljavirta.

Suosittelemme